İğne Korkusu İğne korkusu, vücudun herhangi bir yerine yapılacak olan iğne ve sonrasında oluşacak acıdan korkma durumudur. Tedavide bilişsel davranışçı terapi, maruz kalma ve ilaç tedavisi gibi seçenekler mevcuttur.
Özellikle bilişsel davranışçı terapi ile kişinin iğneye ve iğneyle alakalı koşullara adım adım maruz bırakılarak değerlendirilmesi ve korku etkenine karşı duyarsızlaştırılması hedeflenir. Psikoterapinin yetersiz kaldığı durumlarda, çeşitli sakinleştirici ve kaygı azaltıcı ilaçlara da başvurulabilir.
Contents
- 1 Iğne korkusu nasıl yenilir evde?
- 2 Iğne korkusu neden olur?
- 3 Iğnenin Acıtmaması için ne yapmalı?
- 4 Iğne fobisi nasıl anlaşılır?
- 5 Iğne olmak acıtır mı?
- 6 Aşı fobisi nedir?
- 7 Korkuları yenmek için ne yapmalı?
- 8 Kan vermekten korkanlar ne yapmalı?
- 9 Kan korkusu nasıl geçer?
- 10 Iğne vurulmadan önce sürülen sıvı nedir?
- 11 Kalçadan iğne nasıl yapılır?
- 12 Aşı nedir niçin yapılır?
- 13 Iğne ne demek?
- 14 Tripofobik ne demek?
- 15 Hastane fobisi nedir?
Iğne korkusu nasıl yenilir evde?
İşte psikiyatrist Jeffrey Ditzell ve hemşire Esbe Duncan’ın verdiği ipuçları:
- Yanlış bilgileri görmezden gelin.
- Sürecin olumlu yönlerine odaklanın.
- Toplumsal sorumluluk.
- Yemek ve sıvı
- Lokal anestezi.
- Derin nefes.
- En sevdiğiniz yeri hayal edin.
- İğneye bakmayın.
Iğne korkusu neden olur?
İğne Fobisi Nedenleri
İğne fobisi ailelerde de var gibi görünüyor, ama bu korkunun genetik olduğu anlamına gelmez. Çocuklar, ebeveynlerinin iğnelerden korktuklarını görmeleri sebebiyle bu durumu öğrenebilirler. Aşılar ve kan alımı sırasında çocukları kısıtlamak daha sonra iğne fobisi gelişimi ile kuvvetle ilişkilidir.
Iğnenin Acıtmaması için ne yapmalı?
Araştırma ekibinden Profesör Patrick Haggard, ‘Çocuklara, iğne yapılırken ya da kan verirken o bölgeye bakmamalarını öğütlersiniz. Ancak bizim elde ettiğimiz sonuçlar, vücuda bakmanın analjezik olduğunu, duyulan acı seviyesini azalttığını gösteriyor’ dedi.
Iğne fobisi nasıl anlaşılır?
İğne korkusu olan insanların iğne içeren herhangi bir aşı, enjeksiyon veya kan alma gibi işlemlerden önce gösterdiği bazı belirtiler şu şekildedir:
- Aşırı endişe hali.
- Titreme.
- Tansiyon yükselmesi.
- Baş dönmesi.
- Bayılmak veya bayılacak gibi hissetmek.
- Kalp ritminin hızlanması (çarpıntı)
- Panik ataklar.
Iğne olmak acıtır mı?
Hayır. Birçok kişi iğne sözünden çok irkilir ancak genellikle hastalar tedaviden sonra onca endişeye rağmen iğneleri çok az hissettikleri için şaşırırlar. Akupunktur iğneleri çok incedir ve iyi bir teknikle uygulandığında ağrı hissedilmez.
Aşı fobisi nedir?
İğne korkusu ya da tripanofobi enjeksiyona karşı duyulan korkudur. İğne korkusu; kişinin aşı olmak ve kan vermekten kaçınmasına, kimi zaman ise aşı karşıtlığına sebep olur. Bazen amofobi olarak anılır, ancak bu terim aynı zamanda keskin uçlu nesnelerden daha genel bir korkuya da atıfta bulunabilir.
Korkuları yenmek için ne yapmalı?
5 öneri ile açıklayalım.
Kan vermekten korkanlar ne yapmalı?
Kan bağışı yapmamanın nedenigenellikle süreçle ilgili duyulan korkudur. Fakat bu korkular yersizdir vebağış yapmak, kana sürekli duyulan ihtiyaç sebebiyle önemlidir. Kan bağışında kullanılan iğneler büyük iğnelerdeğildir. İğneden korkanların kan bağışı merkezlerine gelip, kan bağışıyapanları izlemesi tavsiye edilir.
Kan korkusu nasıl geçer?
İlaç tedavisi: Kan fobisi olan hastalara ne şekilde bir ilaç tedavisi uygulanacağı konusunda net bir bilgi yoktur. Ne tür bir ilaç tedavisi uygulanacağı doktorun kararıdır. Nefes egzersizi ile tedavi: Nefes egzersizi fobilere sebep olan şeylerle karşılaştığımızda rahatlamamıza ve ani tepkiler vermemize yardımcı olur.
Iğne vurulmadan önce sürülen sıvı nedir?
%70 etil alkollü pamuktur o. dirseğin öbür tarafındaki iğne vurulan yere insanın kendisi tarafından dahi kolonya sürülmesi halinde hissedilen gerginlik. orası bir ferahlayınca vücut bir cisim yaklaşıyor diyor herhalde.
Kalçadan iğne nasıl yapılır?
– Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. – İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. – Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. – İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Aşı nedir niçin yapılır?
Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir.
Iğne ne demek?
Enjeksiyon yapma, vücutta damar, doku, kanal veya boşluk içine genellikle enjektör aracılığıyla sıvı veya ilaç verme işlemidir. Sindirim sistemi yolu dışında, parenteral yolla uygulanır.
Tripofobik ne demek?
Trifobi delikler, çatlaklar, tümsekler veya oyuklar birikiminden duyulan korku veya iğrenmedir. Tripofobi isminin Yunanca tripa (delik) ve phobos (korku, korku) kelimelerinden türetildiği düşünülmektedir. Şimdiye kadar, tripofobi tanınan bir tıbbi tanı değildir.
Hastane fobisi nedir?
Hastane fobisi ya da nosokomefobi şaşırtıcı derecede sık görülen medikal bir fobidir. Hatta A.B.D.’nin eski başkanlarından Richard Nixon’ın da bu fobiden muzdarip olduğu, bu sebeple bir kan pıhtısıyla ilgili tedaviyi almayı reddettiği söylenmektedir.